Descargar PDF

Instagram je stvarno divno mjesto, bar u mojoj maloj zajednici! Nedavno sam dobila poruku od Ivane koja me zamolila da joj napisem par stvari o nasem putu Lisabon proslo ljeto posto se i ona lagano pakira. Uzela sam si malo vremena i totalno se raspisala na mailu, pa sam eto i te dojmove odlucila staviti ovdje da svatko od vas moze pogledati i mozda pokupiti koji savjet.

Ja nisam travel bloger, ali pratim puno njih tako da ce nekim iskusnijim travelerima biti ovaj post mozda smijesan ali nama je Lisabon bio prvo "vece" putovanje a da nije neka nama susjedna zemlja. I zato sam isla na sigurno i odlucila ici sa agencijom Olimar Reisen koja je specijalizirana na juznu Europu. Preko njih sam bookirala let iz / za Stuttgart i smjestaj, ostalo smo sve sami uz pomoc poznanice u Lisabonu i Marije sa bloga Go.Travel.Now 🙂

Da idem opet, tj. sva putovanja nakon ovog i prije ovog smo sami organizirali bez agencije i vjerujte mi to je najbolje. Ali ja sam u turizmu vec preko 10 godina pa znam neke "tarta" tako ako ste nesigurni za let ili smjestaj jako puno Hvatskih agencija nudi vikende u Lisabonu.

Slijetanje u Lisabon je stvarno spektakularno jer je aerodrom prakticki u gradu, vjerovali ili ne 🙂 Najbolji dio bio je pak kad se avion okretao iznad oceana i taok nam pruzio genijalan pogled na cijeli grad, rijeku Tao i sam ocean gdjeaku mgli ski mogl . Stvarno nezaboravno iskustvo.

Mi smo uzeli Uber od aerodroma do hotela, al smo kasnije shvatili da to uopće nije potrebno! Imaju fantastični Metro koji ima samo 4 smjera i jako lako se krećeš. Evo link na plan, i cijene. Ulaz je direktno na aerodromu na ovu roza liniju i ideš dalje u smijeru grada di je hotel- nama je to ful jednostavno bilo. http://www.metrolisboa.pt/en/

Spavali smo u centru, u hotelu 3 * Turim Restaudores. https://goo.gl/96BGTS

To je i ime Metro stajališta. Ima savršenu lokaciju jer je dosta centralno i jako smo puno pješke prošli … do obale nam je trebalo nekih 15 min pješke … al su te njihove ulice tolko divne da niti ne skužiš kak puno hodas!

Prvi dan smo bauljali po gradu i išli se voziti famoznom linijom Tram 28 (na ovoj stranici sam se oko toga informirala http://lisbonlisboaportugal.com/) – njihova vrsta starih drvenih tramvaja s kojima možeš pogledati cijeli grad samo kaj je jakakk gužva al vrijedi cekati. Mozete si u turističkom uzeti kartu tih tramvaja. Mi smo tim tramom išli do Alfama četvrti i onda se do centra vratili pješke jer se ide nizbrdo cijelo vrijeme.

Onda smo sjeli na Metro i išli do Oceanariuma – najveći aqua world u Europi sa tisuće riba … stvarno fascinantno i divno za doživjeti. Ako si kupite karte unaprijed možete ih isprintati tamo na licu mjesta i ne čekati u redu kak smo mi (ca. 40 min).

Sljedeci dan smo unajmili auto na aerodromu i išli na prvi izlet – Sintra – Cabo da Roca – Cascais -Belem. Ive 4 lokacije su za poluditi….

Sintra – veliki zeleni park sa jako puno dvoraca koji je definitivno za cijelodnevni izlet jer je ogromno. Mi nismo milsili da je tak veliko pa smo samo 2 sata tamo isplanirali. išli smo manjom rutom al svejedno je bilo fora. Ulaz se plaća nekih 18 € po osobi al fakat vrijedi…

Cabo da Roca – najzapadnija točka Europa, mjesto na kojem sam se slikala na samom rubu litice… prekrasno je bilo

Na ruti do povratka u Lisabon smo sasvim slucajno naisli na jednu cool surfersku plazu punu vrućeg pijeska i hladnih valova atlanskog oceana. Ime je Praia do Guincho.

Nakon toga smo išli u grad Cascais nešto pojesti, jeli smo bakalara – njhovo najpoznatije jelo + svakakve morske delicije – ako se nađete tamo onda ovaj restaurančić preporučamo. Casa Velha 🙂

Nakon toga samo išli natrag za Lisabon i usput stali u četvrti Belem na one njihove poznate kolačiće “Pasteis de Belem” – meni ništ posebno al ljudi ih vole!

Za večeru smo išli do obale i došli do najbolje stvari na cijeloj planeti…. Time Out Market – radi se o jednoj vrsti "placa" ali sa restoranskom hranom. Znači dvadesetak najboljih kuhara iz Lisabona su udružili snage i napravili ovaj genijalan koncept gdje možeš probati lokalnu hranu, finu hranu po ful normalnim cijenama. Uz mjuzu, puno ljudi, finog vina … ma, dovoljno je da kažem da smo tu jeli sve ostale dane. Na kraju posta stavim link na svoj album na Facebooku pa mozete pogledati sve slike!

Navečer je grad pun ljudi i ima toliko mjesta za izlazak i cugu, najviše ljudi se druži u kvartu Bairro Alto gdje ima full puno barova i restača. Nama je ipak bila draža obala di možeš na ležaljkama gledati zalazak sunca i piti sangriju 😀

Treći dan smo išli se naći s jednom poznanicom u grad Setubal pa smo išli na vinsku probu i obilazak jednog vinara. Jose Maria de Fonseca – fora je, mislim da smo to nekih 5 eur po osobi platili a bas je fora bilo.

Kad ste u Lisabonu obavezno otidjite na neki od roof top barova, cuganje s pogledom na grad je genijano. Mi smo išli u ovaj fensi hotel na bar en la azotea jer mo bili u tom kvartu, poslije 19:00 možeš ući i imas free pogled na grad 🙂 al mislim da su ovi s prvog linka bolji jer su Baš u centru – a mi smo non stop bili na putu pa nismo ni jedan od tih ulovili, cuvamo ih za sljedeci posjet.

Zadnji dan smo išli na izlet brodom do kipa Isusa koji je identičan (iako manji) onom iz Rio de Jainero. Od tam puca pogled na cijeli Lisabon i most 25. April koji je opet identičan onome u San Franciscu, samo malo kraci. 🙂 Išli smo katamaranom iz Lisabonske luke za nekih 2eur, i od tamo busom do tog kipa – jako je lako, sve smo sami saznali – Evo opet link na onu stranicu od početka koja mi je o svemu pomogla! Cómo llegar a jo pješke od hotela išli do dvorca u centru grada – Sao Jorge. Ulaz je 18 € al je fakat prekrasno gore i vidiš opet cijeli grad al s druge perspektive.

Svi su jako jako ljubazni! Me svi pričaju engleski kaj je super! Sigurno sam pola stvari zaboravila ali vjerujem da su u ovi tipsi super nekome tko ide prvi puta. Najveca preporuka je da uzmete udobne cipele i jednostavno propješačite grad! E da, Bojan mi sad govori da napišem da su nam na svakom koraku nudili hašiš i marihuanu 😀 I da se pazite džepara, al mi fakat nismo imali nikakvih problem 😀

Posto imam preko 250 slika i ne mogu sve staviti u post, evo link na album na Facebooku gdje mozete po danima popratiti kako smo putovali.

Ovo definitivno nije zadnji puta da smo bili u Lisabonu i opcenito portugalu. Planiramo vec jedan roadtrip od Porta do Algarve da se ipak i malo okupamo posto nam je Atlanski ocean bio malo prehladan 🙂

Comentarios

comentarios



Pin It on Pinterest

Shares
Share This